Haber

Malatya’da Arama Kurtarma Çalışmalarına Katılan Karaca: “Yaşam Alanı Kalmadı, Binalar Küçüldü”

TUNAKAN Yıldırım

Muhammed Atilla Karaca depremin ardından Van’dan isteyerek Malatya deprem bölgesine gitti. Karaca, “Başımıza gelen felaket çok büyük bir felaket. Ekipler yetersiz, iş makineleri yetersiz, burada hala kaldırılmayı bekleyen molozlar var. Sadece 4 günde enkazı çıkarabildik. Bir ekip olduğunu, afetin büyüklüğünden dolayı insanların hayatta kalma oranlarının çok düşük olduğunu, yaşam alanlarının kalmadığını belirterek, “Binalar çöktü ve kolonlar hiç hizaya gelmedi” dedi.

Van’da işletmecilik yapan Muhammed Atilla Karaca, depremin ardından kendi imkanlarıyla Malatya deprem bölgesine gitti. Karaca, arkadaşları ve çevresinin yardımıyla aldığı yardım malzemelerini depremzedelere dağıttı. Karaca aynı zamanda arama kurtarma çalışmalarına da katıldı.

Muhammed Atilla Karaca, ANKA Malatya’da yaklaşık 5 gün tanık oldukları HaberlerAjansa devredildi.

“İŞ MAKİNELERİ GELDİ BU KEZ OPERATÖR ARIZASI BAŞLADI”

Malatya merkezde deprem nedeniyle yıkılan Güner mevkiinin enkazında arama çalışmalarına katılan Karaca, arama kurtarma çalışmalarının bittiğini belirterek, şunları söyledi:

“Başımıza gelen felaket çok büyük bir felaket. Gruplar yetersiz, iş makineleri yetersiz, burada kaldırılmayı bekleyen molozlar var. 4 günde molozları kaldırabildik. Grup olsa da. afetin büyüklüğünden dolayı insanların hayatta kalma oranı çok düşük.Yaşam alanı yok, binalar yıkılıyor ve kolonlar hiç hizaya gelmemiş.Farklı noktalardan baktığınızda çok büyük eksiklikler var. Ailelerini bekliyorlar ve acil müdahale istiyorlar. Herkes kendi enkazının başında ve yardım çağırıyor. İlk gün yaşadığımız sorun iş makinesi eksikliğiydi. Şu anda olması gerektiği gibi iş makinesi yok. ” bir sürü enkaz. Benim bulunduğum bölge Malatya bölgesi ve Hatay Kahramanmaraş’ın onda biri büyüklüğünde bir afet var. Burada bu imkansızlıkları yaşıyorsak başka iller aklıma gelmiyor. İnşaat malzemeleri geldi. Bu sefer operatörün gazabı başladı. Operatör 20 saattir çalışıyor.” , dinlenmesi gerekiyor, yerine gelen eleman eskisi gibi çalışamıyor, çöpleri etrafa saçıyor. Aileler sorumsuz iş istemiyor. İkinci gün bu düşüncelerimiz vardı. Şu an iş makinesi var ama operatör sıkıntılı.

AfadEKİPLERİNİN YEMEKLERİ BİLE GELMEDİ”

Türkiye’nin her yerinden toplanan yardımlar geldi ama ortada bir rezalet var. Büyük bir birliktelik eksikliği var. Herkes her şeyi AFAD yönetsin istiyor ama yanımızdaki AFAD ekipleri yemeklerini bile yemediler. 24 saat çalıştılar. Arabama aldığım bir kutu kek ve suyla adamları yaşatmaya çalışıyoruz. Her konuda büyük bir eksiklik var. Bir yerde “yardım yok” yazısı paylaşıldıktan sonra oraya binlerce yardım gidiyor. İstismar edenler oluyor, aynı araçları tekrar tekrar görüyoruz, yardımları doldururken müdahale edemiyoruz.

“YAPILMASI GEREKENLER LİSTESİ”

Bin kişiyi buraya topladığınız tırı dağıtmak için sadece 5-10 araç var. Yardım tek tek listelenmelidir. Yardım listeden kaldırılmalıdır. Birçok köy çok sıkıntılı. Dün Yazıhan, Yağmurlu, Akçadağ merkez, Topsöğüt’e gittik. Burada yardıma ihtiyacı olan birçok insan vardı. Sosyal medyadan ulaşarak gittiğimiz bu mekanlarda herhangi bir sorun yaşamadım. Yardımının çok güzel olması gereken yerlere ulaştı. Bu sadece benim müdahalemle olacak bir şey değil. Burada o kadar çok kamyon var ki indirecek kimse yok. Yazıhan’dan merkeze 45-50 km uzaklıkta ulaşamadığımız köyler oldu, kar yolu kapatmış, oraya aracım giremiyor. Oradan yardım daveti gelir, insanlar yolda mahsur kalır. Harika bir fikir. Bence Malatya’nın, Maraş’ın, Hatay’ın bir an önce boşaltılması gerekiyor. İşimiz çok zor. Her gün ayrı bir eksiklik oluyor, gönderdiğiniz yardımlarla birkaç köye daha gideceğim.”

Kaynak: ANKA / Yerel

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu