Sağlık

Savaş nedeniyle sağlık turizmi gelirleri yüzde 35 azaldı

Mehtap HALICI

İsrail-Filistin savaşı, Türkiye’de pek çok farklı sektörün can damarı olan sağlık turizmine özellikle kış döneminde darbe vurdu. Türkiye, sağlık turizmi alanında son yıllarda hızlı bir ivme yakaladı ve geçen yıl 4 milyar doları aşan gelir elde etti.

2022 yılında sağlık ve tıbbi nedenlerle 1,4 milyon ziyaretçi ağırlayan Türkiye’de bu yıl beklenti 1,8 milyon kişi oldu. Bu yılın ilk çeyreğinde 2022 yılının aynı dönemine göre yüzde 10,7 artışla 453 milyon 714 dolar gelir elde edilirken, savaş nedeniyle 10’uncu aya geldiğimizde kayıp yüzde 35’i aştı.

Sağlık turizmi kapsamında gelen hastaların en çok tercih ettiği branşlar; kadın hastalıkları, dahiliye, göz, tıbbi biyokimya, genel cerrahi, diş hekimliği, ortopedi ve travmatoloji, enfeksiyon hastalıkları ve kulak-burun-boğazdır. Bunların dışında saç ekimi, estetik ve güzellik bakımları da büyük ilgi gördü.

“Saç ekimi tedavisinde iptaller yaşanıyor.” Türkiye’nin sağlık turizmindeki gelirini 2022 yılında 4 milyar dolara çıkaracağını belirten Türkiye Sağlık Turizmi Derneği (TÜSATDER) Başkanı Dr. Servet Terziler, “Sağlık turizmi pandemi döneminin olumsuz etkilerinden yeni yeni kurtulmaya başlamıştı.

Ancak 6 Şubat depremi sektörü olumsuz etkiledi. O dönemde Türkiye’de seçimler de zordu. Ardından İsrail-Filistin savaşı geldi. Bu nedenle Türkiye’de sağlık turizmi gelirleri yüzde 35 oranında kayıp yaşadı” dedi. Terziler, hizmet ihracatının en önemli kalemlerinden birinin sağlık turizmi olduğuna dikkat çekti.

Sağlık turizminin son 10 yılın en kötü dönemini yaşadığını söyleyen Dr. Servet Terziler, “Şu anda İsrail-Filistin savaşı sağlık turizmi açısından Türkiye’yi doğrudan ve dolaylı olarak etkiledi. Amerika’da ‘Türkiye’ye gitmeyin’ daveti yaptı. Bu noktalar hem genel turizm hem de sağlık turizmi açısından Türkiye için değerli bir pazar. Üstelik son 3 ayda özellikle Ekim-Kasım-Aralık döneminde bu ivmeyi yakalayıp aradaki farkı kapatacağımızı hesaplıyorduk.

Ama artık sağlık turizmi açısından da darbe aldı. “Son dönemde saç ekimi gibi tedavileri görecek kişilerin operasyonlarının iptal edildiğini ve ileri bir tarihe ertelendiğini gözlemliyoruz” dedi.

“Pazarı tamamen kaybedebiliriz”

Türkiye’nin sağlık turizminde güçlü olduğu alanlardan biri de diş bakımı ve tedavi hizmetleridir. Son yıllarda Avrupa ülkelerinin yanı sıra İsrail’den de hastalara hizmet veren diş sağlığı tarafında da savaşın etkileri hissediliyor.

Tel Aviv’in yanı sıra Türkiye ve Avrupa’da da ofisleri bulunan Özel Cet Ağız ve Diş Sağlığı Klinikleri’nin sahibi Selim Çet, her iki tarafta da yüzlerce masum insanın hayatını kaybettiğine dikkat çekerek, savaşın ekonomik etkilerinin de olduğunu söyledi. da başlamıştı.

Ata, “İsrail’den ülkemize başlayan sağlık turizmi kapsamında hasta kabulleri özellikle pandemi döneminde hızlandı. Pandemi nedeniyle Avrupa’dan ve ülkemizden hasta sayısını kaybeden klinikler, İsrail’den gelen hastalarla bu kayıpları bir miktar telafi etti.

“Bugüne kadar geçen süreçte İsrailli hastaların sayısı arttı ve ülke ekonomisine büyük faydalar sağladı” dedi. İsrail’den sağlık turizmi için gelen hastaların diğer kesimlerden alımlarıyla ekonomiye değer kattığını belirten Çet, ancak son gelişmelerle birlikte devam eden tedavilerin yarım bırakıldığını ve rezervasyonların iptal edildiğini anlattı.

Sektörde sıkıntılı bir dönemin başladığına dikkat çeken Çet, “Savaşın bitmesiyle bu sıkıntılı dönemin hemen geçeceğini düşünmüyoruz. Çünkü bu savaşın etkileri bir süre daha devam edecek. “Bu durum sağlık turizmi sektöründe İsrail pazarını kaybetme endişesi yaratıyor” dedi. Çet, savaş nedeniyle sadece İsrail’den değil, bazı Avrupa ülkelerinden de rezervasyon iptallerinin geldiğine dikkat çekti.

haber-dilovasi.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu